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Frequently Asked Questions Regarding Suspended Persons 
 
The following FAQs are taken from the rules related to suspended persons outlined in Chapter 7, GR704. The purpose 
of this Rule is to prevent the avoidance by suspended exhibitors, trainers, coaches and other persons of the terms and 
conditions of their suspensions, or the penalties intended by the Hearing Committee as it relates to such suspensions. 
This Rule applies to the spouse of a suspended person as well as to any other persons or entities, including, without 
limitation, companions, family members, employers, employees, agents, partnerships, partners, corporations or other 
entities, whose relationship, whether financial or otherwise, with a suspended person would give the appearance that 
such other persons are riding, exhibiting, coaching or training for the benefit, credit, reputation or satisfaction of the 
suspended person. 
 
Q: Can a suspended person’s spouse or companion assume any of the suspended person’s responsibilities at 
Federation competitions during the term of the suspension? 
A: No. For purposes of suspension, companion is defined as any person who co-habits with, or otherwise shares living 
accommodations with, a suspended person.  
 
Q: Can a suspended person’s spouse or companion fill out entry blanks for any of the suspended person’s 
customers for participation at a Federation competition during the term of the suspension?  
A: No.  
 
Q: Can a suspended person’s spouse or companion pay or advance entry fees on behalf of customers for Federation 
competitions during the term of the suspension?  
A: No. 
 
Q: If a person assumes the responsibility for the care, custody, or control of an unsuspended horse, which is 
completely or in part owned, leased, trained or coached by a suspended person can he/she be paid a salary directly 
or indirectly by or on behalf of the suspended person?  
A: No. 
 
Q: If a person assumes the responsibility for the care, custody, or control of an unsuspended horse, which is 
completely or in part owned, leased, trained  or coached by a suspended person can he/she receive a bonus or any 
other form of compensation (cash, property or other remuneration or consideration) to make up for any lost 
salary?  
A: No. 
 
Q: If a person assumes the responsibility for the care, custody, or control of an unsuspended horse, which is 
completely or in part owned, leased, trained or coached by a suspended person can he/she make payments of any 
kind, or give remuneration, compensation or consideration to the suspended person (or his/her 
spouse/companion, any corporation, partnership or other entity owned or controlled by the suspended person or 
to any other person) for transfer to any of said individuals or entities for the right to ride, exhibit, coach or train for 
the suspended person or any of the suspended person’s customers during Federation Licensed Competitions?  
A: No.  
 
Q: If a person assumes the responsibility for the care, custody, or control of an unsuspended horse, which is 
completely or in part owned, leased, trained or coached by a suspended person can he/she use the farm or 
individual name of the suspended person? 
A: No.  

https://www.usef.org/forms-pubs/Sei7FzXXDBo/gr7-violations-penalties
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Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, do they have to bill customers directly? 
A: Yes. He/She must bill customer directly on his/her own bill forms for any services rendered at or in connection with 
any Federation Licensed Competition.  
 
Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, do they have to maintain separate banking 
accounts? 
A: Yes. He/She must maintain a personal checking account completely separate from and independent of that of the 
suspended person for purposes of paying all expenses and depositing all income from customers.  
 
Q: Can an individual who takes over the horses of a suspended trainer or coach, hire employees of the suspended 
person to assist at Federation Licensed Competitions? 
A: No. He/She must pay all employees working at Federation Licensed Competitions, none of whom may be 
employees, directly or indirectly, of the suspended person.  
 
Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, are they required to maintain employee 
records and follow tax laws regarding paycheck deductions?   
A: Yes. He/She must keep checks, books, employee records and make withholding of taxes and other regular 
deductions from his/her employees’ paychecks.  
 
Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, do they have to pay all feed bills, hotels, 
van bills, travel expenses, etc. from his/her separate and independent checking account?  
A: Yes.  
 
Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, how long after the suspension is 
terminated does he/she need to maintain records and invoices for his/her expenses related to said horses? 
A: Copies of all bills, expenses and receipts on said horses should be maintained for six months after the date the 
suspension is terminated.  
 
Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, can he/she use equipment owned by the 
suspended person? 
A: Yes. However, the parties must complete a formal written lease enumerating the details (including the price). Said 
lease must be approved by the Federation’s Counsel and shall be for the fair rental value for said equipment.  
 
Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, is he/she required to file federal and state 
tax returns that reflect his/her income from training or coaching at Federation Licensed Competitions?  
A: Yes. 
 
Q: If an individual takes over the horses of a suspended trainer or coach, can he/she borrow funds from the 
suspended person, the suspended person’s spouse, companion, family member, corporation, partnership or any 
other entities owned or controlled by the suspended person for the purpose of going into business for 
himself/herself at Federation Licensed Competitions during the period of suspension?  
A: No.  
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Q: Can a suspended person or his/her spouse, companion, family member, corporation, partnership or any other 
entity owned or controlled by the suspended person sign or guarantee any notes or any type of loans to enable an 
individual taking over the horses of the suspended person to go into business for himself/herself at Federation 
Licensed Competitions.  
A: No.  
 
Q: Can the Federation request to see a suspended persons or an individual taking over the horses or customers of a 
suspended persons books, canceled checks, invoices, tax returns and other evidence available to verify and affirm 
the details of any relationship between an individual and a suspended person?  
A: Yes.  
 
Q: If a person is suspected of violating the terms or intent of his/her suspension, is it the Hearing Committee who 
will determine if the facts and circumstances of the situation compel a finding of violation?  
A: Yes.  

 
Q: Whom can I contact if I have questions about a suspended person?  
A: The Regulation Department at 859-258-2472 or epratt@usef.org.  
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